top of page
Εικόνα συγγραφέαΜαίρη Μαρκογιαννάκη

Βραβεία Ζω ένα Δράμα 2023-2024: η αποτύπωση μιας εξαιρετικής θεατρικά χρονιάς

Τα αποτελέσματα των Βραβείων Ζω ένα Δράμα για τη φετινή χειμερινή θεατρική περίοδο απέδειξαν περίτρανα, ότι οι παραστάσεις που αγαπάμε, ξεχωρίζουμε και ψηφίζουμε ως τις καλύτερες αξιολογούνται με βάση πόσο μας ταρακουνούν, μας συγκινούν, γίνονται τροφή για σκέψη και συζήτηση, μας πάνε ένα βήμα παραπέρα όχι απλά ως θεατές, ως ανθρώπους. Πίσω από μια επιτυχημένη παράσταση, δεν είναι διόλου απαραίτητο να κρύβεται μια μεγάλη παραγωγή ή εμπορικά ονόματα ηθοποιών. Αρκεί ένα μεστό νοήματος και μηνυμάτων κείμενο κι αυτή η θεατρική μαγεία που έρχεται ως αποτέλεσμα μιας εμπνευσμένης αλλά και σαφούς σκηνοθετικής γραμμής, καλής επικοινωνίας μεταξύ των ερμηνευτών που δίνουν αυτό το κάτι παραπάνω από την ψυχούλα τους.


Τα Βραβεία Ζω ένα Δράμα είναι κατά κάποιο τρόπο ο καθρέφτης των κριτικών της ομάδας που γράφτηκαν τη χειμερινή θεατρική σεζόν στην ομάδα, είναι οι παραστάσεις που προκάλεσαν τις πιο πολλές συζητήσεις ανάμεσα στα μέλη μας και δικαίως. Ας δούμε αναλυτικά τις νικήτριες παραστάσεις της χρονιάς.

Μεγάλη νικήτρια της φετινής χρονιάς αναδείχτηκε η παράσταση "Μια άλλη Θήβα", του Σέρχιο Μπλάνκο σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, η οποία σάρωσε τα βραβεία αποσπώντας συνολικά πέντε από τα δεκαπέντε βραβεία. Συγκεκριμένα, κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Παράστασης της χρονιάς, το Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας για τον Δημήτρη Καπουράνη, το Βραβείο Καλύτερου Δράματος, το Βραβείο Καλύτερου Κειμένου και το Βραβείο Καλύτερης Σκηνογραφίας. Καθόλου τυχαίες οι διακρίσεις, μάλλον αναμενόμενες, σύμφωνες με τη συντριπτική πλειοψηφία των κριτικών που γράφτηκαν στην ομάδα μας για την εν λόγω παράσταση που μας συγκίνησε βαθιά.

H παράσταση που έλαμψε στα Βραβεία Ζω ένα Δράμα, αποσπώντας τρία βραβεία είναι το "Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς", διασκευή του ομώνυμου βιβλίου του Χρόνη Μίσσιου σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη. Η παράσταση αυτή κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, το Βραβείο πιο Επιδραστικής Παράστασης και το Βραβείο Καλύτερου συνολικού καστ για τους τέσσερις ερμηνευτές του θιάσου, ενώ κατέκτησε την τρίτη θέση συνολικά στις καλύτερες παραστάσεις της χρονιάς. Καμία έκπληξη κι εδώ, καθώς οι ενθουσιώδεις κριτικές για τη συγκεκριμένη παράσταση δεν σταμάτησαν στιγμή να δημοσιεύονται στην ομάδα μας.

Mια παράσταση που ξεχώρισαν τα μέλη μας και αυτό αποτυπώθηκε στα Βραβεία Ζω ένα Δράμα ήταν "Η μάνα αυτουνού, Έλλη Ζάχου Ταχτσή", σε κείμενο Κικής Μαυρίδου και σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη. Η παράσταση απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας για τη Ράνια Σχίζα και το Βραβείο Καλύτερου Μονολόγου. Από τις μικρές παραγωγές μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας που ανακάλυψαν τα μέλη μας!


"Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού" του Ντάριο Φο σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, υπήρξε και φέτος μια από τις αγαπημένες παραστάσεις κερδίζοντας όχι μόνο το Βραβείο Καλύτερης Μουσικής για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αλλά καταλαμβάνοντας και μια θέση στην πεντάδα των καλύτερων παραστάσεων της χρονιάς καθώς και τη δεύτερη θέση ανδρικής ερμηνείας για τον Πάνο Βλάχο.


Η παράσταση που απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης κωμωδίας φέρει όπως πέρσι έτσι και φέτος την υπογραφή του Γιώργου Κουτλή, όμως αυτή τη φορά για την παράσταση "Ο άνθρωπος από το Παντόλσκ" σε κείμενο του Ντμίτρι Ντανίλοφ. Ένα βραβείο που αποδεικνύει πως καλή κωμωδία δεν είναι αυτή που προκαλεί μόνο γέλιο, αλλά και προβληματισμό.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ψηφίστηκε ως Καλύτερο Μιούζικαλ η παράσταση "Τα φώτα της πόλης" του Τσάρλι Τσάπλιν σε σκηνοθεσία Αμαλίας Μπένετ. Ως Καλύτερο Σύγχρονο Ελληνικό Κείμενο διακρίθηκε "Το γάλα" του Βασίλη Κατσικονούρη που σκηνοθέτησαν η Ερμίνα Κυριαζή και ο Μάνος Καρατζογιάννης. Καλύτερη Παιδική παράσταση χαρακτηρίστηκε το έργο "Οι άθλιοι" του Βίκτορος Ουγκό σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη. 


Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στο έργο "Η άνοδος του Αρτούρο Ούι", του Μπέρτολτ Μπρέχτ σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη που είχε αναδειχθεί την περσινή χρονιά ως η Καλύτερη παράσταση για την περίοδο 2022-2023 μαζί με τους "Παίχτες", καταλαμβάνοντας φέτος τη δεύτερη θέση στις παραστάσεις της χρονιάς κι επίσης τη δεύτερη θέση για την καλύτερη σκηνοθεσία. Τέλος, η παράσταση “The doctor” συζητήθηκε πολύ στην ομάδα μας κατακτώντας μια θέση στην πεντάδα των παραστάσεων της χρονιάς και τη δεύτερη θέση καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για τη Στεφανία Γουλιώτη.

Ήταν πραγματικά μια γεμάτη θεατρικά χρονιά, με τόσο πολλές επιλογές που δεν άφησαν τους θεατρόφιλους σε ησυχία. Αν δεν είδατε κάποια από τις παραπάνω παραστάσεις, μη σας πιάνει FOMO! Οι πληροφορίες λένε ότι οι περισσότερες θα εξακολουθήσουν και την επόμενη θεατρική περίοδο! Ως τότε συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε περισσότερο, να απολαμβάνουμε παραστάσεις στα ανοιχτά θέατρα!

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page