top of page
Εικόνα συγγραφέαΜαίρη Μαρκογιαννάκη

ΕΙΔΑΜΕ τον ΠΛΑΤΟΝΩΦ

Πλατόνωφ, του Άντον Τσέχωφ

Σκηνοθεσία: Νίκος Καμτσής

Θέατρο Τόπος Αλλού


Το Σάββατο βρεθήκαμε στην πρεμιέρα της παράστασης «Πλατόνωφ», ενός από τα πιο άγνωστα θεατρικά έργα του Τσέχωφ. Το έργο γράφτηκε το 1878 (στα 18 του χρόνια), αλλά δεν παίχτηκε παρά μόνο μετά τον θάνατό του, το 1923 και ίσως και να μην παιζόταν ποτέ, αν δεν έφερε τη βαριά υπογραφή του δημιουργού του.


Μετά από έναν βαρύ και παρατεταμένο χειμώνα συγκεντρώνεται στον κήπο της Άννας Πέτροβνα μια ετερόκλητη παρέα. Ανάμεσα τους και ο Πλατόνωφ, ο μοιραίος άνδρας που σαν να ξύπνησε από χειμερία νάρκη, «ενοχλεί» κάθε θηλυκό που βρίσκεται κοντά του. Παρότι ο ήρωάς μας μοιάζει να άγεται και να φέρεται από την (ερωτική) διάθεση της στιγμής, είναι και ο μόνος που έχει επίγνωση του εγκλωβισμού και της ανάγκης απόδρασης από μια στάσιμη, βαλτωμένη ζωή. Όπως όλοι οι ήρωες του Τσέχωφ, μεταφέροντας ίσως το περιρρέον αίσθημα κατάπτωσης της προεπαναστατικής Ρωσίας, αναρωτιέται γιατί να υπομένει μοιρολατρικά έναν βίο αβίωτο.


Η συγκεκριμένη παράσταση αποτελεί ένα κλασικό, πλούσιο ανέβασμα που ακροβατεί ανάμεσα στην (τσεχωφική) κωμωδία και το (στανισλαφσκικό) δράμα με έναν αξιόλογο θίασο ηθοποιών προεξάρχοντος του Μάξιμου Μουμούρη, ενός έμπειρου ηθοποιού με μεγάλη άνεση πάνω στη σκηνή. Η παράσταση είναι καλοκουρδισμένη, απευθύνεται σε όσους θέλουν να δουν τον Τσέχωφ στον θρόνο του (που δεν θα είναι ακριβώς θρόνος, θα είναι μάλλον ένα αρχοντικό κάθισμα σε έναν κήπο που σιγά σιγά θα τον καταπίνουν αναρριχώμενα φυτά...).


Πανέξυπνη η σκηνοθετική προσθήκη της μυρωδιάς φαγητού (πολύ όμορφης μυρωδιάς btw, να πάτε φαγωμένοι ή να έχετε κανονίσει να φάτε αμέσως μετά). Δημιουργούσε καθόλη τη διάρκειά της την αίσθηση της ζεστασιάς, της θαλπωρής, της βολής ή όπως πολύ ωραία λένε οι Άγγλοι, του «comfortness» της οικίας.


Ίσως ο Πλατόνωφ να μην είναι ο πιο «ώριμος» ήρωας του Τσέχωφ, η γνωριμία, ωστόσο, μαζί του μας φέρνει πιο κοντά με τον δημιουργό του. Στο έργο αυτό θα βρούμε τους σπόρους όλων των επόμενων έργων του.



Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page