top of page
Εικόνα συγγραφέαΓεράσιμος Αρτελάρης

Μια γνώμη για τα Μπλε καστόρινα παπούτσια

Μπλε καστόρινα παπούτσια

Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Θανάση Σκρουμπέλου

Ομάδα 4Frontal

Διασκευή: Νεφέλη Μαϊστράλη

Σκηνοθεσία: Θανάσης Ζερίτης


Όταν πήγα στο θέατρο Μπέλλος χθες, δεν περίμενα ότι θα δω την πιο επίκαιρη παράσταση που παίζεται αυτή την στιγμή, ανάμεσα σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Υπάρχουν ατάκες στο έργο που πιστεύω ότι απέκτησαν περισσότερο νόημα μετά την Κυριακή.


Οι 4Frontal καταπιάνονται με κάτι που γνωρίζουν καλά: την διασκευή ενός λογοτεχνικού κειμένου σε θεατρικό έργο. Όπως και στους Αριστερόχειρες, η διασκευή της Νεφέλης Μαϊστράλη εστιάζει σε μια πρόσφατη ιστορική περίοδο (γύρω στο 1964) και ένα γεγονός για το οποίο δεν είχα ιδέα: τον εορτασμό της επετείου της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου, την πρώτη χρονιά που ήταν πρωθυπουργός ο Γεώργιος Παπανδρέου.


Το έργο είναι γεμάτο- εδώ πήγαινα να γράψω “γεμάτο ζωή” αλλά έγραψα καταλάθος “γαμάτο”, και να σας πω κάτι; Είναι όντως γαμάτο. Είναι πρόστυχο, προκλητικό, αστείο, τραγικό και αν τα συνδυάσεις όλα μαζί, αληθινό. Οι χαρακτήρες είναι ολοζώντανοι και γίνονται ξεχωριστοί μέσω της υπερβολής τους. Η παράσταση θα σας ταξιδέψει στις σκοτεινές γωνίες μιας εποχής για την οποία γνωρίζουμε ελάχιστα (όσοι δεν την ζήσαμε). Θα σας θυμίσει και πράγματα που ίσως θέλουμε να ξεχάσουμε σαν λαός για το πρόσφατο παρελθόν μας. Και θα γελάσετε πολύ, αρκεί να μην σουφρώνετε το πρόσωπό σας σας στην ιδέα και μόνο ενός άντρα ντυμένου γυναίκα, που δουλεύει σε πορνείο για να ζήσει.


Ως συνήθως, όλη η ομάδα ήταν άψογη κινησιολογικά, με αστείρευτη ενέργεια επί σκηνής. Αξίζουν συγχαρητήρια στα 3 αγόρια που υποκρίθηκαν τις τραβεστί με απόλυτη συνέπεια στις απαιτήσεις του ρόλου. Ειδικά ο Χάρης Κρεμμύδας ήταν κυριολεκτικά αγνώριστος. Απίστευτη μεταμόρφωση! Λάτρεψα το διαρκές παιχνίδι τους με το κοινό, σαν να είμαστε οι πελάτες της “Χαβάης”.


Αγαπημένη στιγμή του έργου ήταν η ξεκαρδιστική φλογέρα της Γκόλφως, που υποκρίθηκε ο Σταύρος Γιαννουλάδης. Γελάσα επίσης πολύ με τον ιδιοκτήτη της Χαβάης (Γιάννης Λατουσάκης) που δεν μπορεί με τίποτα να ακουμπήσει κάτι στο τραπεζάκι μπροστά του (και το κάνει με απόλυτη φυσικότητα).


Είναι ένα έργο που θα σας ταξιδέψει, θα σας διασκεδάσει, αλλά και θα σας βάλει σε σκέψεις. Εγώ από χθες ψάχνω πληροφορίες για την επέτειο του Γοργοπόταμου και όλο το ιστορικό παρασκήνιο που την συνοδεύει.


Ο Χάρης Κρεμμύδας χορεύει και τραγουδάει, με τον Σταύρο Γιαννουλάδη στο βάθος

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page